Teken de petitie voor het behoud van de Vloek!

De gemeente Den Haag wil vrijplaats de Vloek in het Scheveningse havengebied ontruimen om plaats te maken voor een nieuw te bouwen zeilsportcentrum. Dit terwijl het zeilsportcentrum op dit moment al een prima huisvesting heeft in het Nautisch centrum in de Scheveningse haven en er in het havengebied bovendien enorm veel leegstand is.

Jong & Lenig is het absoluut niet eens met de plannen van de gemeente om sociaal en cultureel centrum de Vloek te ontruimen. Niet alleen vinden we het absoluut niet nodig om het zeilsportcentrum te verplaatsen, ook zijn we van mening dat nieuwbouw in een gebied met zoveel leegstand onzinnig is.

Bovendien is de Vloek in twaalf jaar uitgegroeid tot een bloeiend sociaal en cultureel centrum dat een onmisbaar onderdeel van de stad is geworden. De vloek huisvest vele werkplaatsen, ateliers, woonruimtes en culturele oefenruimtes die bijdragen aan een dynamisch en gunstig creatief klimaat in de stad. Ook ‘Water en Brood’, één van de weinige biologisch-veganistische restaurants in Den Haag, bevindt zich in de Vloek.

Daarnaast heeft de Vloek ook nog een goed bezochte concertzaal, ‘De Piratenbar’. Deze concertzaal is vooral voor jongeren van groot belang. De Piratenbar is één van de weinige plekken in de stad waar Haagse en internationale jongeren uit kunnen gaan en naar muziek kunnen luisteren in de alternatieve scene. De Piratenbar draagt enorm veel bij aan de diversiteit in het culturele aanbod voor jongeren in Den Haag en is als zodanig een essentieel onderdeel van onze stad.

Voor een grote stad die de ambitie heeft zich te ontwikkelen tot een levendige studentenstad met een internationaal karakter is de Vloek van onschatbare waarde. Jong & Lenig roept daarom dan ook iedereen op om de gemeente duidelijk te maken dat we willen dat de Vloek blijft: teken de petitie en deel de petitie ook in je eigen netwerk!

Petitie: http://devloek.nl/teken-de-petitie-voor-het-behoud-van-de-vloek/

Volg de ontwikkelingen rond De Vloek op:
 
Facebook: https://www.facebook.com/devloek
Twitter: https://twitter.com/DeVloek
Url: http://www.devloek.nl

vloek

post

Rekenniveau politieke partijen Den Haag schrikbarend laag

Uit onderzoek van Jong & Lenig, de Haagse Stadspartij Jongeren, blijkt dat het rekenniveau van meerdere partijen in de Haagse gemeenteraad ver onder middelbare schoolniveau ligt.

Het rekenniveau werd getoetst aan de hand van uitspraken van de politieke partijen Groep de Mos, PVV en SP over het Spuiforum dossier. Door eerdere uitspraken met betrekking tot de kosten te vergelijken met uitspraken over de kosten ná het van tafel halen van het spuiforumplan, kan een oordeel worden geveld over het rekenkundig kunnen van de verschillende partijvertegenwoordigers.

“SP, GDM, PVV: Tientallen miljoenen bespaard door schrappen spuiforum”

“Eigenlijk zijn alle uitspraken natuurlijk voorbarig,” zeggen de jongeren van Jong en Lenig, “De partijen geven nadrukkelijk aan in te zetten op een goedkoper plan dan het nu genoemde kostenplafond, dus de precieze kosten zijn nog helemaal niet bekend.”
Maar de jongeren hadden wel verwacht om de kop “SP, Groep de Mos, PVV: Tientallen miljoenen bespaard door schrappen spuiforum” te lezen. Deze partijen hebben eerder namelijk aangegeven dat de kosten voor het spuiforumplan respectievelijk “minstens 240 miljoen”(1), “minstens 250 miljoen”(2) en “misschien wel 260 miljoen”(3) zouden zijn, tientallen miljoenen meer dan het kostenplafond van 181 dat nu wordt genoemd.

“Dat klopt ook,” stellen de jongeren: onderzoek van zowel Bouwkundig bureau BBN, als van de groep Dooievaar komt uit op 240 miljoen of hoger voor het Spuiforum. De jongeren begrijpen dan ook niet dat genoemde partijen nu net doen alsof er niets is veranderd in het kostenplaatje.

“Aangezien wij ons niet kunnen voorstellen dat Groep de Mos, SP en de PVV hun achterban expres een rad voor de ogen draaien, blijft de enige logische conclusie dat de uitspraken voortkomen uit foutieve berekeningen.”

De jongeren bieden de raadsleden dan ook graag een opfriscursus rekenen aan.
ff tellen

 

 

 

(1)SP, 2014: http://denhaag.sp.nl/nieuws/2014/01/stop-gemeentelijke-promotour-cultuurpaleis

(2)Arjen Dubbelaar, Richard de Mos, 2014: https://twitter.com/ArjenDubbelaar/status/444970666765205504

(3) Leon de Jong, 2014:

 

Meer kunst op straat

 

Jong en Lenig, dspuitbussene jongeren afdeling van de Haagse Stadspartij, heeft samen met street-art platform straatexpo.nl actie gevoerd voor meer kunst op straat.
Door in het centrum live op straat een graffitikunstwerk te maken hebben de beide initiatieven een statement gemaakt voor meer levendigheid in de stad, en laten zo zien dat street-art een aanwinst voor het straatbeeld kan zijn.

Steven van Lummel, Haagse Stadspartij: “Het is tijd voor meer levendigheid op straat, Den Haag kan zoveel leuker. De Haagse Stadspartij en Jong en Lenig willen meer cultuur van onderop, street-art is daar een mooi voorbeeld van.”
“Ook loopt er in Den Haag veel street-art talent rond. Daar moet je trots op zijn en dat moet je ondersteunen,” aldus van Lummel.

Jong en Lenig en straatexpo pleiten ook voor meer legale graffiti plaatsen

Marc Kerstens, Straatexpo: “Er zijn een paar legale graffiti-muren waar ook veel gebruik van wordt gemaakt, maar er is behoefte aan meer. Ondertussen verdwijnt een grote legale graffitimuur in Laakkwartier, waar geen serieuze vervanging voor komt.”

Het street-art platform heeft ook veel ervaring met tijdelijke locaties, Marc Kerstens: ”Wij maken veel kunst op bouwschuttingen en op dichtgespijkerde panden. Mensen uit de buurt komen dan echt langs om te zeggen hoe blij ze zijn dat daar iets leuks gebeurt.”

-http://denhaagfm.nl/2014/03/17/graffiti-actie-meer-kunst-op-straat/
-http://www.funx.nl/index.php/denhaag/20804-lekker-graffiti-spuiten-isookpolitiek

foto HSP-kunstwerk IMG_0090 IMG_0113 IMG_0126 IMG_0157 IMG_0159 meer_kunst_op_straat

Smoke In The Park: (foto)verslag

Verslag Picknick in de Paleistuin

Onze picknick in de Paleistuin was een groot succes. We hebben Zondag middag precies kunnen doen waar we voor waren gekomen: gezellig in de zon een picknick houden, eventueel onder het genot van een joint. Het doel van de actie was meer dan alleen aantonen dat blowen weer moet worden toegestaan.

Wij als Jong & Lenig, de jongeren van de Haagse Stadspartij, willen de betutteling (die ontstaat door alle verboden) tegengegaan, omdat het de leefbaarheid van onze stad aantast. Er is geen drank-of blowverbod nodig om overlast te voorkomen; daar zijn al wetten voor. Iedere andere regel zorgt er alleen maar voor dat onze vrijheid word ingeperkt en dat middagen zoals zondag niet langer mogelijk zijn.

In het begin dreigde de politie om iedereen op te pakken die het lef had een blowtje op te steken, maar uiteindelijk lijkt het er op dat de aanwezige agenten in verband met onze vredige uitstraling hebben besloten om het even door de vingers te zien.

En vredig was het zeker. De paleistuin was zondag weer een echte volkstuin waar mensen van alle standen en hoeken van Den Haag met elkaar in contact kwamen. Men speelde muziek voor elkaar, deelde hun eten en drinken, en wisselden ervaringen uit. De Green Ambassador, Darpan van Kuik, was ook van de partij: hij deelde zijn biologische wiet zaadjes en bovenal zijn tientallen jaren van ervaring als ambassadeur van cannabis gebruik in Nederland.

Het hoogtepunt van de middag was waarschijnlijk het optreden van de legendarische Chuck Deely, die op uitnodiging twee uur lang de muziek en daarmee de goede sfeer heeft verzorgd. Ook hij had een goede middag, want bijna alle aanwezigen hebben gul wat geld bijgedragen zodat Chuck zijn huur weer kan betalen.

We willen dus alle aanwezigen bedanken voor een topmiddag, waarmee we hebben aangetoond dat een blowverbod totaal overbodig is. Er is namelijk ruimte genoeg om iedereen op zijn eigen manier van de Paleistuin te laten genieten.

Jong & Lenig

De pers over onze picknick:
http://denhaagfm.nl/2014/03/10/blowprotest-paleistuin-rustig-verlopen/

http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/binnenland/22365547/__Blowprotest_in_Paleistuin__.html

Foto’s gemaakt door Darpan van Kuik
foto 5

foto 6

foto4

foto3

foto2

foto1

Radio interview ‘Smoke In The Park’ actie

Jeffrey Schryver, één van de initiatiefnemers van Jong & Lenig én kanidaat-raadslid voor de Haagse Stadspartij, was afgelopen vrijdag te gast bij Den Haag FM. Jeffrey werd geïnterviewd over de blowactie ‘Smoke In The Park’ waarmee Jong & Lenig het blowverbod in de Haagse APV ter discussie wil stellen.

Het interview is hier terug te luisteren: http://denhaagfm.nl/2014/03/06/stadspartij-houdt-blowprotest-paleistuin/

Ludieke actie ‘Wie durft’ groot succes! (+fotoverslag)

Vorige week was Jong & Lenig aanwezig bij de officiële vaststelling van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014. Onder het motto ‘wie durft?’ boden we kandidaat-raadsleden buiten voor het stadhuis een feestelijk glaasje bubbels aan.

Het doel van deze ludieke was het ter discussie stellen van het gemeentelijk beleid rondom openbaar alcoholgebruik. De sfeer zat er goed in en onze drankjes vonden gretig aftrek, al met al een geslaagde actie!

IMG_1293IMG_1292IMG_1296IMG_1300IMG_1304IMG_1305IMG_13132014-02-13 20

Jongeren Haagse Stadspartij tarten alcoholverbod [persbericht]

Vrijdagmiddag 7 februari zal Jong en Lenig, de jongerengroep van de Haagse Stadspartij, een ludieke actie organiseren om het gemeentelijk beleid rondom openbaar alcoholgebruik ter discussie te stellen. 

De jongeren vinden het onredelijk dat het in grote delen van de stad niet toegestaan is om in de publieke ruimte alcohol te drinken. Met de wet die openbaar dronkenschap strafbaar stelt kan overlast al worden tegengegaan. De jongeren begrijpen daarom niet waarom de gemeente het op straat consumeren van alcoholische dranken in het gehele centrum, een groot deel van Scheveningen en een aantal andere gebieden in de stad verbiedt.

Den Haag is een internationale stad met de ambitie om aantrekkelijk te zijn voor zowel studenten als expats. Een picknick met een fles wijn in de paleistuinen of het drinken van een biertje op het Spuiplein in de zomer passen volgens Jong en Lenig juist prima binnen de sfeer van een levendige internationale stad. Ook vinden de jongeren het hypocriet dat er op plaatsen waar het alcoholverbod van kracht is wel alcohol mag worden geconsumeerd op de terrassen van horecagelegenheden. Zo ontstaat een situatie waarin mensen met een kleine beurs geen biertje kunnen drinken op de Scheveningse boulevard terwijl dit voor diegene die voldoende budget hebben voor de terrassen geen enkel probleem is.

Om het huidige alcoholbeleid ter discussie te stellen biedt de Haagse Stadspartij Jong & Lenig alle gemeenteraadskandidaten vandaag bij de presentatie van de kieslijst 2014, onder het mom van ‘wie durft?’ , buiten voor het stadhuis een glaasje bubbels aan.

De presentatie van de kieslijst begint om 16.00 uur.

 

Campagne voeren bij de PvdA

1625687_730444250312996_2145330609_n“Lokale verkiezingen gaan over lokale zaken. Daar moeten de landelijke politici ver van weg blijven,” zegt Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij. Hij beloofde om met de snoeischaar langs te komen als Diederik Samsom in Den Haag rozen gaat uitdelen.

Toen we daarna hoorden dat de PvdA met diezelfde Samsom de campagne in Den Haag zou aftrappen, konden we natuurlijk niet laten om daar met een paar gezellige mensen van Jong en Lenig voor de deur te gaan staan 😉 De PvdA vatte het goed op en we hebben gezellig met de jongere garde van de PvdA gesproken. We kregen zelfs koffie!

@HSP_JongLenig
Alleen PvdA-wethouder Marnix Norder kon geen gezelligheid opbrengen. Maar misschien kwam dat wel door ons bordje ‘Omdat Norder de stad ruïneert #daarom #HaagseStadspartij’. Trouwens, die zetten we ook nog even op ons nieuwe twitteraccount @HSP_JongLenig. Volgen dus!

Jong & Lenig plannen maken

Woensdag 29 januari gaat Jong & Lenig van 10.00 tot 13.00 uur plannen maken. Er zijn er al een boel, maar woensdag gaan we er nog veel meer bedenken! Als je zin hebt, kom gewoon bij ons langs: Driehoekjes 7. Dat is tussen de Oude molstraat en de Grote Kerk!